revma
Lepota in zdravje Šport in prosti čas

Revma prizadene lahko tudi mlajše generacije

Vse premalo ljudi se zaveda, da revmatična obolenja, ki se kažejo na najrazličnejše načine, lahko prizadenejo kogar koli, ne glede na leta. Ravno zato je zelo pomembno, da še pravočasno prepoznamo bolezenske znake. To je ključnega pomena za uspešno zdravljenje.

Tudi revma pri mladih je vse bolj pogosta, čeprav večina še vedno misli, da se z njo spopadajo predvsem starejši ljudje.

Zdravljenje revmatičnih bolezni je vse bolj uspešno

Revma pri mladih in starih je dokaj pogosta bolezen. Na srečo pa je v današnjem času zdravljenje revmatičnih bolezni vse bolj uspešno. To je posledica zelo zgodnjega diagnosticiranja ter veliko hitrejšega in intenzivnejšega zdravljenja takoj na začetku bolezni.

Cilj zdravljenja revmatičnih bolezni je zelo jasen. Strokovnjaki želijo doseči stanje brez simptomov in znakov bolezni ali pa vsaj nizko aktivnost bolezni, ne pa samo lajšanje bolečin, predpisovanje pripomočkov ter podobno.

Kdaj bolezen najpogosteje prizadene otroke?

Revma pri mladih se v resnici pojavi že zelo zgodaj. Raziskave kažejo na to, da bolezen najbolj pogosto prizadene otroke med drugim in četrtim letom starosti. zelo pogosta je tudi v času pubertete. V zgodnjih letih je največja težava ta, da otrok sam natanko ne zna najbolje povedati, kaj ga v resnici boli. Ravno zato je zelo pomembno, da ga starši ves čas spremljajo. Predvsem morajo biti pozorni na nihanje razpoloženja svojih otrok. Najbolj pogosti simptomi, v katerih se kaže revma pri mladih in tudi starejših, so otečeni sklepi, na primer komolec, koleno, zapestje ali gleženj, in to najbolj pogosto v jutranjem času, še preden se telo primerno razgiba.

Ozaveščenost je izjemnega pomena

Žal se še vedno premalo zavedamo, da revma torej lahko prizadene vsakogar izmed nas. Zato je izjemno pomembno, da si o taki vrsti bolezni in tudi o vseh drugih pravočasno soočamo in je tako naša ozaveščenost veliko večja. Najbolje je, da nas o tem poučujejo že od ranega otroštva, potem pa tudi sami raziskujemo v tej smeri, na primer s koristnim prebiranjem različne literature.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja