tolmačenje
Prevajanje

Kaj pravzaprav je tolmačenje?

Prenos govorjenega ali znakovnega v ciljni jezik imenujemo tolmačenje. Tolmač prevedeno poskuša razložiti, tako, da tuje govoreča stran razume vsebino. Medsebojno komuniciranje more potekati povezovalno, kar dosežejo s hitrim odzivom in dobrim spominom. Prisotni so na poslovnih sestankih, konferencah, sodiščih, izobraževanjih, porokah itd. Pomembno je, da tolmačenje in prevajanje ne zamenjamo za eno in isto stvar, saj se prevajalci ukvarjajo s pisnimi dokumenti. Če te zanima kje vse tovrstne usluge potrebujemo, klikni na spletne povezave, ki pojasnijo kdaj je potrebno najeti tolmača.

tolmačenje2

Katere vrste poznamo?

  • Pri simulativnim oba govorita skoraj istočasno, razlagalec sedi v izolirani kabini, kjer preko slušalk in mikrofona poslušalcem podaja informacije o slišanem. Gre za najzahtevnejšo in najučinkovitejšo obliko, saj se potek dogodka ne upočasni.
  • Konsekutivno zahteva veliko zapiskov in zelo dober spomin, saj gre tukaj za pojasnjevanje med odmorom
  • Pri konferenčnem in telefonskem se prilagaja poteku pogovora in je podobno konsekutivemu
  • Šepetanje pa je tolmačenje, ki ga uporabljajo le določeni poslušalci prisotni na dogodku

Tolmačenje zahteva delovanje več miselnih procesov hkrati, zato so široka razgledanost, visoka koncentracija, hitra odzivnost, akademska izobrazba, odlično znanje maternega in vsaj enega tujega jezika dobrodošli pri opravljanju takšnega poklica. Pri študiju študenti širijo besedni zaklad s strokovnimi izrazi, največ dragocenih veščin pa pridobijo s prakso.

tolmačenje1

Kaj morajo imeti uspešni ustni prevajalci?

Ko pridejo na prizorišče dogajanja je pomembno, da stres pustijo za sabo in se osredotočijo na komunikacijo, ki jo bodo delili naprej. Ker je dobro tolmačenje tisto, ki je neopazno, mora biti pojasnjevalec odprt tip človeka, ki nima treme pri nastopanju, vendar dovolj skromen da se ne rine v ospredje. Včasih je v kabini več govorcev hkrati, zato je pomembno medsebojno sodelovanje, upoštevanje etičnih načel in standardov. Paziti je treba pri raznih agencijah, ki obljubljajo profesionalno opravljeno delo usposobljenega kadra po nižjih cenah, v resnici pa za tem stoji oseba brez ustrezne izobrazbe, izkušenj in znanj, zato morajo uporabniki navesti jasne pogoje, ki jih zahtevajo, če po razgovoru z vodilnimi dobiš mešane občutke, klikni na drugega ponudnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja