toplotna črpalka
Dom in vrt

Kaj vpliva na ceno toplotne črpalke?

Morda ste se odločili, da boste v svoj dom vključili ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke. Izvedeli ste namreč, da je takšna oblika ogrevanja izjemno primerna in da vam prinaša tudi zelo nizke stroške, obenem pa vam ne bo treba prav posebej skrbeti za njeno vzdrževanje. Visoko učinkovita toplotna črpalka pravzaprav prinaša še vrsto drugih prednosti, ki vam jih bomo prav tako zaupali v nadaljevanju.

Vsekakor pa vas bo v povezavi s toplotno črpalko slej ko prej zanimalo tudi zelo pomembno vprašanje, in sicer: kaj vpliva na njeno ceno.

Cena za toplotno črpalko

Če boste na spletu iskali podatke o tem, kakšna je cena toplotne črpalke, boste hitro izvedeli, da se cena, na primer za stanovanjsko hišo, giblje med 4000 in 8000 evri brez DDV. Cena je odvisna zlasti od tega, kakšno moč ima toplotna črpalka, pa tudi od tehnologije izvedbe ter ne nazadnje od izbranega vira toplote.

Pri tem moramo še poudariti, da to ni vrednost celotne investicije. Poleg tega boste morali računati še na stroške montaže toplotne črpalke ter še povezave z ogrevalnim sistemom. Če se boste, na primer, odločili za zajem toplote iz kamenin ali podtalnice, boste morali poleg prišteti še rudarska dela, zemeljska dela, inštalacije, projektno dokumentacijo, potrebna dovoljenja, kot so, na primer, vodno dovoljenje, kolektorje in podobno.

Kdo vam lahko pri odločitvi dobro pomaga?

Če ste že popolnoma odločeni za to, da toplotna črpalka postane del vašega doma, si boste morali pred končno odločitvijo odgovoriti še na kar nekaj vprašanj in ne samo na to, kaj vse vpliva na ceno toplotne črpalke. Najbolje je, da si poiščete najboljšega izvajalca za toplotne črpalke ter se z njim dogovorite za sestanek.

Na sestanku se dogovorita tudi o tem, kateri vir toplote si boste izbrali, kakšna dovoljenja boste morali pridobiti za izvajanje, pa tudi o tem, v koliko času je lahko toplotna črpalka postavljena. Dober izvajalec vam bo ponudil še številne druge nasvete ter vas opozoril tudi na morebitne nejasnosti.

Predvsem pa je najpomembneje, da ste tik pred odločitvijo popolnoma prepričani o tem, da je toplotna črpalka najboljši način ogrevanja za vas in vaš dom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja