Nekategorizirano

Kako deluje sklopka in kdaj je potrebna zamenjava?

sklopkaAvtomobilska sklopka spada pod mehanske avto dele, pri tem pa omogoča moč vrtenja iz motorja na kolesa vozila, ki uporablja prestave oziroma ročni menjalnik. Ta avto del na podvozju povezuje dve ali več vrtljivih gredi in nadzoruje povezavo med gredjo motorja in gredmi, ki obračajo kolesa.

Da bi avtomobil lahko spremenil hitrost ali se popolnoma ustavil brez izklopa motorja, je potrebno povezavo med kolesi in motorjem začasno prekiniti. To stori plošča sklopke in vztrajnik. Če noga ne pritiska na stopalko, obstajajo vzmeti, ki pritiskajo na kolut gredne vezi, kar pa posledično pritiska na vztrajnik. Ta nato zaklene motor na gredi in hkrati omogoča, da se motor vrti z isto hitrostjo.

Delovanje avto stopalke na podvozju z ročnim menjalnikom

Ko pritisnemo na stopalko ali pedalo, tedaj hidravlični bat pritisne na sprostitvene vilice, ki nato pritisnejo na ležaj sredi vzmeti. Ko se požene sredina te vzmeti, nato niz zatičev na zunanji strani vzmeti povzroči, da vzmet potegne pritisk stran od koluta gredne vezi, kar vpliva na to, da se avto sklopka sprosti iz vrtečega se motorja.

To prekine povezavo med vrtečim se motorjem in kolesi, kar pomeni, da se kolesa na vozilu še vedno vrtijo, vendar ne s pomočjo moči motorja, temveč s pomočjo lastnega zagona. Ta zasnova omogoča odklop koles iz motorja, zato da lahko voznik spremeni prestavo na ročnem menjalniku, ki mu hkrati nudi nadzor nad hitrostjo svojega avtomobila med vožnjo.

Kdaj je potrebna zamenjava podvozne avto stopalke?

Manj obremenjena in redno vzdrževana avto stopalka s sistemom gredne vezi lahko zdrži tudi do 130 tisoč prevoženih kilometrov. Najpogostejše težave in okvare, ki se pojavljajo na avto sklopkah pa so:

  • Obraba: material na disku se obrabi zaradi nenehnega trenja in obremenitev
  • Poškodovane žice in kabli: ne prevajajo dovolj napetosti za delovanje
  • Puščanje v valjih: preprečuje vzpostavitev optimalne količine tlaka za normalno delovanje
  • Zrak v hidravlični liniji in tekočini: tu se ustvarja tlak
  • Trda stopalka: če je potrebno na stopalko pritisniti bolj močno kot običajno, to lahko kaže na okvaro

V zgoraj naštetih primerih je potrebna zamenjava avto dela oziroma avto stopalke. Le-te lahko kupite v specializirani spletni trgovini z rezervnimi avto deli Silux. Tu lahko naročite posamično sklopko ali komplet za določen model avtomobila. Na voljo za nakup so tudi sestavni deli, kot so pomožni in glavni valji, potisni ležaji, vztrajniki in žice sklopke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja