mrežni usmerjevalnik
Dom in vrt

Kako kupiti usmerjevalnik za domačo rabo?

Brezžični ali žični usmerjevalnik je strojna naprava v velikosti standardnega modema, ki je zasnovana za sprejemanje, analiziranje in premikanje dohodnih paketov v drugo omrežje. Uporablja se tudi za pretvorbo paketov v drug omrežni vmesnik. Priklopne naprave, ki povezujejo dva ali več omrežij pa se razlikujejo v številnih lastnostnih.
Ob nakupu je potrebno upoštevati, ali usmerjevalnik nudi prenos podatkov preko dveh različnih radijskih frekvenc. Dvopasovno delovanje povečuje obseg pasovne širine, zato ob uporabi obeh omrežij ne prihaja do zastajanja prenosa, kar je posebej pomembno, če internet uporabljamo za igranje iger ali pa Wi-Fi omrežje uporablja veliko naprav.

Usmerjevalnik: pokritost in obseg signala

Pri izbiri novega routerja je potrebno pogledati tudi specifikacijo o moči signala oziroma dometu signala. To pomeni, da usmerjevalnik še vedno oddaja močan signal, četudi se oddaljimo od naprave. Velikokrat je to povezano s tem, koliko anten ima naprava in kolikšni domet signala nudi vsaka izmed anten. Nekateri modeli routerjev pa podpirajo nadomestne antene, zato signala ne distribuirajo v vseh smereh, ampak le v eno smer, kar povečuje celotni domet.

Usmerjevalnik z gigabit in USB vhodi

Gigabit vhodne reže oziroma vrata so ethernet vrata. Če je vse v omrežju združljivo z giga bitnim ethernetom, bodo hitrosti prenosa veliko hitrejše. USB vhodi namreč omogočajo, da lahko vanje priključimo tudi druge naprave, kot je na primer tiskalnik. Vse naprave, ki so priključene v usmerjevalnik, postanejo deljive znotraj Wi-Fi omrežja. Tako lahko priključimo tudi spletne kamere, optične bralnike in drugo brezžično opremo, kot je tipkovnica.

Usmerjevalnik podpira različne hitrosti prenosa

Na splošno velja, da brezžični in žični routerji omogočajo približno enake hitrosti prenosa podatkov v omrežju. Izbira pri nakupu je odvisna od tega, ali internet uporabljamo le za brskanje po spletu, ali pa Wi-Fi omrežje največkrat koristimo za igranje spletnih iger in gledanje videoposnetkov. Vendar pa je pomembno vedeti, da usmerjevalnik le podpira določene hitrosti prenosa podatkov, saj hitrost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja