toplotna črpalka
Dom in vrt

Kje toplotna črpalka zemlja voda kaže dobre rezultate

Ker je zelo veliko povpraševanja o tem, kje toplotna črpalka zemlja voda kaže najboljše rezultate, si bomo odgovor na to vprašanje pogledali tule, v tem članku. Takoj pa lahko povemo, da toplotna črpalka zemlja voda ni najbolj primeren način ogrevanja za tiste, ki imajo večja posestva. Namreč, toplotna črpalka zemlja voda je namenjena tistim uporabnikom, ki imajo čim manjše parcele, saj je s to toplotno črpalko mogoče odvesti le med 10 W in 40 W energije na kvadratni meter površine, ko smo v najhladnejšem času leta. A tisto, kar je najpomembnejše, je to, da je toplotna črpalka zemlja voda najboljši primer za ogrevanje tam, kjer sonce lahko prodre globoko v zemljo.

Kdaj se toplotna črpalka zemlja voda najbolj splača izkoristiti?

Kot smo že povedali zgoraj, je toplotna črpalka zemlja voda najbolj primerna za tiste ljudi, katerih posest je čim manjša. Prav tako pa je dobro, da je lega te posesti na takem kraju, kjer sonce prodira globoko pod zemljo – torej, da hiša ne stoji na takem terenu, ki ga sonce ne more segreti. Vedeti moramo torej, da toplotna črpalka zemlja voda lahko zagotovi le toliko dobro toploto, kot je toplota zemlje. Torej, bodo dobri rezultati le tam, kjer bo zemlja lahko dobro ogrevana.

Namreč, toplotna črpalka zemlja voda deluje tako, da izkoristi tisto (sončno) energijo, ki se zadržuje globoko pod zemljo (pod dvajsetimi metri globine), saj se tam nekje zadržuje konstantna toplota, ki jo je mogoče izkoristiti čez leto. Seveda, pa smo tudi omejeni na to, koliko te energije lahko porabimo, zato pa je pomembno, da je hiša, ki jo želimo na ta način ogrevati, čim manjša. V nasprotnih primerih (torej, če imamo večjo hišo, ali pa se izkaže, da teren ni najbolj primeren za tovrsten način ogrevanja) je boljše izbrati kakšno drugo toplotno črpalko, kot so zrak voda ali pa voda voda.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja