košnja trave
Dom in vrt

Košnja trave je najpogostejše opravilo na trati

Ljudje smo večinoma izjemno ponosni na trato okoli našega doma, saj lahko zelo vpliva tudi na lep zunanji izgled našega doma ter njegove okolice. Seveda pa je potrebno za trato tudi primerno poskrbeti. Najpogostejše opravilo, ki ga izvajamo na njej, je košnja trave. Ta močno vpliva na končni izgled, saj vzdržuje trato na primerni višini in tudi spodbuja rast. Redna košnja nam zagotavlja lepo, gosto in nenazadnje tudi zdravo travo, ki naj bi bila prijetna tudi za hojo. Najbolj primerno je travo kositi v času njene rasti. Tako s košnjo pričnemo v spomladanskem času, ko trava začne rasti in kaj hitro doseže višino, ki jo je treba primerno skrajšati.

Izbira prave kosilnice

Košnja trave seveda zahteva tudi primerno napravo ter pripomočke, ki v veliki meri poskrbijo, da je tovrstno delo opravljeno veliko hitreje in tudi zelo učinkovito. Pri tem imajo pomembno vlogo tudi kosilnice. Za košenje trave tako uporabljamo najrazličnejše vrste kosilnic. Za bolj majhne vrtove so primernejše ročne kosilnice, za katere je značilno, da so zelo tihe in tudi povsem nezahtevne za vzdrževanje. Za večje vrtove pa je veliko bolje uporabljati motorne in električne kosilnice, ki so rotacijske narave. Košnja trave je prav tako narejena dovolj učinkovito tudi z robotskimi kosilnicami, ki večji del naloge opravijo kar same. Košnja trave s samohodno kosilnico je lahko prijetna tudi na večjih površinah, zahvaljujoč sistemu, ki od uporabnika ne zahteva porivanja kosilnice, ampak zgolj usmerjanje. Še posebej po zahtevnejših terenih, vam bo telo na koncu opravila zelo hvaležno, da ste si omislili samohodni sistem.

Kdaj je najbolj primeren čas za košnjo?

Izkušene osebe, ki jim košnja trave vsekakor ni tuja, nam vedo povedati, da je najbolj primeren čas zanjo pozno popoldne. Prav tako nam svetujejo, da prav nikoli ne smemo kositi mokre trave, ker ji v resnici škoduje. Pokošena trava se bo prav tako neprimerno lepila na kosilnico. Tudi jutranja košnja trave je povsem neprimerna, saj je polna rose.

Košnja trave je bolj pogosta v toplih in tudi bolj vlažnih dneh, bolj poredko pa jo kosimo v sušnem obdobju. Pogostost košnje se prilagaja tudi višini trate in njeni hitrosti v rasti. Povsem logično je, da bomo kosili pogosteje, če trava raste hitreje.

Košnja trave, ki je opravljena redno, je manjše narave oziroma količine, zato jo lahko pustimo, da se z njo hranijo deževniki. Njene ostanke pa lahko tudi primerno zberemo ter kompostiramo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja