Storitve

Mehanika je del fizike

S predmetom fizika se učenci čisto zares prvič soočijo že v osnovni šoli. Že na začetku predavanj fiziko razdelijo na številne veje. Med njimi je tudi predmet mehanika. Ta kasneje v srednji šoli pa tudi na fakultetah postane povsem samostojni predmet, toda še zdaleč ne v vseh programih.

Mehanika na splošno velja za največjo ter obenem tudi najstarejšo vejo oziroma področje pri fiziki. Njeno proučevanje se zlasti nanaša na gibanje materije in ne nazadnje tudi na spremembe položajev snovnih teles v prostoru, in sicer pod vplivom različnih sil.

horizont inštrukcije

Delitev mehanike

Mehanika se v osnovi lahko deli na tri večje podveje oziroma kategorije. To so kinematika, statika in dinamika. Kinematika zlasti proučuje gibanje teles, vendar se posebej ne zanima za vzrok gibanja. Statika obravnava sisteme v ravnovesju, kjer je vsota vseh zunanjih sil ter navorov enaka nič.

Dinamika obravnava gibanje teles pod vplivom sil ter navorov. Po drugi strani pa poznamo še pojem razširjena mehanika. To je relativistična mehanika, ki predvsem obravnava obnašanje teles pri hitrostih, ki pa so v primerjavi s hitrostjo svetlobe zelo majhne. Poznana je še kvantna mehanika. Ta pa obravnava vedenje oziroma obnašanje izjemno majhnih delcev, na primer atome, elektrone.

Klasična ali Newtonska mehanika

Klasična mehanika se pogosto imenuje tudi Newtonska mehanika, ker izhaja namreč iz treh osnovnih aksiomov mehanike. Te je formuliral svetovno uveljavljeni fizik Isaac Newton. Ti aksiomi so Zakon vztrajnosti, Newtonov zakon gibanja ter Zakon o vzajemnem učinku.

Pri reševanju zapletenih tehničnih problemih se uporabljajo zakoni mehanike. To je predvsem pri projektiranju, gradnji, načrtovanju ter izdelavi strojev, mehanizmov, umetnih satelitov, prevoznih sredstev.

Inštrukcije mehanike

Ker mehanika neredko za marsikaterega dijaka oziroma učenca predstavlja kar trd oreh, so vam pri nas na voljo tudi inštrukcije iz mehanike. Nanje se lahko naročite kar preko spleta. Vse bolj priljubljene so online inštrukcije, kar pomeni, da se lahko mehaniko s pomočjo inštruktorja učite tudi na daljavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja