migrena
Lepota in zdravje

Migrena ukročena ne vrne se nobena

Migrena je ponavljajoč in močan glavobol, ki pogosto vznikne zaradi določenih zunanjih lahko tudi nezaznavnih dražljajev oziroma biokemijskih sprememb v telesu. Gre za nevrološko motnjo, ki jo lahko spremlja tudi avra – to je znamenje, da se bo migrena pojavila, in se običajno pojavi v obliki bleščanja, svetlečih pik ali slepih točk pred očmi. Lahko pa je migrena tudi gensko pogojena z okvaro v delovanju ožilja.

 

Migrena: kako jo prepoznamo?

migrena

Najbolj prepoznane značilnosti pred nastopom migrene so: razdražljivost, utrujenost, driska, zaprtje, žeja, lakota, depresija in/ali evforija. Novejša dognanja kažejo, da se migrena lahko pojavi pri sledečih dejavnikih:

  • sprememba vremena (zračni pritisk, vlaga, letni časi), menjava zemljepisnega položaja ali nadmorske višine, sprememba spalnega ritma ali prehranjevanja;
  • hrana (alkoholne pijače, mlečna čokolada, različni siri, aspartat, kofein, oreški, mesni izdelki);
  • nenadni, močni senzorični dražljaji (močna svetloba oziroma svetlobno utripanje, hrup, utripajoča luč, različne vonjave);
  • stresne situacije (napor ali sprostitev, prepir, selitev, izguba službe, finančne težave, ločitev, smrt);
  • hormonske spremembe (menstruacija, ovulacija, puberteta, nosečnost, menopavza, kontracepcija);

V času prestajanja migrenskega napada oseba ponavadi potrebuje miren in tih prostor, velikokrat tudi temen, ker osebo še posebej moti svetloba in/ali hrup. Migrenski napadi se lahko pojavljajo zelo različno. Lahko so zelo pogosti, vsak mesec ali pa lahko mine več mesecev ali celo let do naslednjega migrenskega glavobola.

 

Zdaj in vedno pa mi-gre-na boljše

Kako izboljšati svoje obvladovanje migrene? Najprej je potrebno dobro samoopazovanje in pogovor z zdravnikom. Potrebno je zelo dobro opazovati, kaj se je tisti dan ali v tistem obdobju zgodilo, da se je pojavil močan glavobol. Najbolj pametno je pisati migrenski dnevnik ter vanj vpisovati tudi zdravila ali prehranska dopolnila, ki so nam v tej fazi pomagala pri obvladovanju migrenskega glavobola. Koristno je prebrati kakšen vodnik pogovora o tej hudi bolečini in se s svojim zdravnikom natančno pogovoriti o simptomih.

Pomembno pa je tudi to, da je migrena nekaj, o čemer se lahko odkrito pogovarjate tako na delovnem mestu kot doma, saj vpliva na vsa področja vašega življenja. Le odkrit pogovor bo lahko prinesel rešitve in olajšanje simptomov oziroma celo preprečevanje migrenskih glavobolov. Zato pogumno naprej!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja