obracun-ddv
Storitve

Obračun DDV po plačani realizaciji je za nekatere najboljši

Poleg tega, da čisto vsi državljani ves čas plačujemo davke, pa tudi podjetja niso prav nobena izjema. Le – ta pravzaprav plačujejo davkov še več, ker je pač državni aparat tako zelo lačen. Pri podjetjih se velikokrat stanje zdi že popolnoma noro in velikokrat že prav nerazumljivo. Vsakemu podjetju, ki je DDV zavezanec, namreč narekuje, da mora plačevati DDV od vsakega izdanega računa in to ne glede na to, ali je račun plačan ali ne. Mnogim podjetnikom je zato obračun DDV po plačani realizaciji edina sprejemljiva rešitev, ki jo je država ponudila, saj obračun DDV ni toliko vezan na čisto vsak izdan račun.

 

Obračun DDV po plačani realizaciji računovodjem prinaša več dela, vendar pa je za podjetje veliko bolj pošten

Slovenija svojo davčno politiko pravzaprav ves čas le zaostruje, ne gleda pa na to, kako bi po drugi strani pripravila podjetnike, da bi sproti plačevali račune in zahtevke za izvršbe raje kar zavrača. Ravno zato pa so lahko podjetniki prav veseli dejstva, da obstaja ta sistem plačane realizacije, saj to enostavno pomeni, da se naredi obračun DDV šele takrat, ko je bil račun dejansko tudi plačan. To pomeni, da podjetje ne zalaga države z denarjem, saj podjetnik naredi obračun DDV šele takrat, ko je bil račun plačan, kar pa pomeni v praksi, da je obračun DDV lahko narejen tudi npr. eno leto kasneje ali še kasneje.

To je tudi že na prvi pogled veliko boljše, saj dejansko državi damo njen kos kolača takrat, ko ji to pripada. Za računovodje to pomeni, da morajo ves čas spremljati plačila in ko zasledi novo plačilom na koncu tega meseca šele pripravi obračun DDV. Lahko se zaradi malenkosti večjega obsega zaračuna tudi višji pavšal, vendar pa upoštevajte, koliko ga pa plačamo kdaj tudi za brez veze državi, če nismo v tem sistemu, saj se vedno zgodi, da kakšen račun pa le ni plačan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja