omega 3 v prehrani
Prehrana

Omega 3: zdravo srce, bister um, oster vid

Izmed vseh prehranskih dopolnil so omega 3 maščobne kisline ene tistih, po katerih ljudje danes posežejo najpogosteje. So namreč osrednjega pomena za zdravje našega srca in ožilja, pomembne so za delovanje možganov, nezanemarljiv pa je tudi njihov vpliv na naš vid.

Ker pa jih vsebujejo predvsem ribe in druga morska hrana, ki se na jedilniku praviloma znajde redkeje, je potrebam telesa po omega 3 kislinah pogosto težko zadostiti – to je ključni razlog, da po dodatkih, ki jih vsebujejo, posega vse več ljudi. Eno izmed dopolnil z omega 3 kislinami, po katerih zaradi njihovega rastlinskega izvora zlahka posežejo tudi vegani, so naravne kapsule znamke Malinca, več o katerih lahko preberete na strani https://www.malinca.si/omega-3.html.

Losos ali dopolnila z omega 3 kislinami?

omega3Največ tovrstnih kislin najdemo v morski hrani, zlasti v ribah in ribjem olju. Tisti, ki morske hrane iz takšnih ali drugačnih razlogov ne uživajo – naj bodo vzrok prehranjevalne navade ali alergije – pa lahko posežejo po drugih, z omega 3 bogatih hranilih. Taki sta denimo repično in laneno olje, vsebujejo pa jih tudi različni oreščki in semena – od orehov do chia semen in lana. Druga živila – denimo kruh, mleko, soja ali jajca – se prepusti viri, da bi z njimi zadostili potrebe telesa po esencialnih maščobnih kislinah. O dodatkih je torej smiselno razmisliti predvsem takrat, ko se navedena hrana na naših krožnikih ne znajde pogosto.

Kaj pa vegani?

Največ prehranskih dopolnil na trgu je narejenih na osnovi ribjega olja in rib, kot so losos, skuše, tune in sardele. V trgovini z zdravo prehrano in naravno kozmetiko Malinca so se zato odločili za razvoj omega 3 kapsul, ki bi bile okolju bolj prijazne, predvsem pa primerne tudi za tiste, ki ne uživajo živil živalskega izvora.

omega 3

Njihovo dopolnilo je narejeno iz posebne vrste v morju živečih alg, ki jih odlikuje visoka vsebnost esencialnih maščobnih kislin. Alge, uporabljene pri njihovih izdelkih, so iz ekološke in kontrolirane pridelave – ne vsebujejo težkih kovin ali drugih neželenih snovi in zato predstavljajo varen vir omega 3 kislin za tiste, ki si želijo le-te pridobiti na okolju in živalim prijazen način.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja