plavanje
Šport in prosti čas

Plavanje kravl sloga se mora izvajati pravilno

Prvo pravilo vsake prostočasne dejavnosti, pri čemer plavanje ni nobena izjema, je, da nam mora biti v užitek. V kolikor nam plavanje ali katerakoli druga športna oz. prostočasna dejavnost ni v užitek, se kaj hitro lahko pripetijo poškodbe. Plavanje kravl sloga se mora izvajati pravilno, saj si sicer lahko poškodujemo ramenski sklep. Ko pa enkrat pride do poškodbe pri določeni dejavnosti, pa naj si bodi to plavanje ali karkoli drugega, te dejavnosti ne bomo več želeli izvajati, s čimer pa bomo najbolj škodili samemu sebi. Zato se pred vsako dejavnostjo, ki se jo želite lotiti, najprej dobro podučite, kako jo pravilno izvajati.

Plavanje kravl tehnike izgleda povsem preprosto in tudi je, le pravilno jo moramo izvajati

Pri kravlu je najbolj pomembno pravilno dihanje, ampak pravilni trening se najprej začne z najlažjo stvarjo, to je pravilna uporaba nog – pravilno brcanje. Z nogama je potrebno brcati gor in dol, in sicer izmenično. Torej, ko se izvaja plavanje v kravl tehniki, je pomembno, da z nogama strižemo gor – dol, da se pri tem dela penica na vodi, moramo pa biti pozorni, da ne pride do prekomernega špricanja, saj bi v tem primeru preveč obremenjevali naše noge in se prehitro utrudili ter ne bi več uživali v svojem početju.

Za začetek si lahko pomagamo s plavalno desko, na katero položimo obe roki ter samo nožno plavanje v kravl tehniki izvajamo toliko časa, dokler povsem ne obvladujemo svojih nog. Šele ko obvladamo noge, se lotimo treninga z rokama. Roke, med tem ko treniramo plavanje v kravl slogu, v začetku treniramo eno po eno, šele kasneje kombinirano. Ko obvladamo tako noge kot tudi roke za plavanje tehnike prostega sloga, kot se tudi imenuje kravl slog, se lotimo tehnike dihanja. Pri dihanju je najpomembnejši izdih, ki mora biti vodoravno proti dnu bazena ali npr. morja ali jezera, vdih bomo več ali manj izvajali avtomatično. Pozorni moramo biti, da pri izdihovanju to počnemo ali skozi samo nos ali pa skozi nos in usta hkrati ter da pri vdihovanju glave ne obrnemo preveč, zgolj nekje do 115 stopinj glede na dno npr. bazena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja