polaganje tlakovcev1
Dom in vrt

Polaganje tlakovcev v 2 korakih

Dvorišča so naše ogledalo zunanjega dela površin v okolici hiše. Zato je pomembno, da jih uredimo v skladu z arhitekturo hiše. Alternativa za pokrivanje dvorišča, ki ji mnogi sledijo, je polaganje tlakovcev, saj prostor elegantno zapolnijo in so ob enem zelo praktična izbira.

Priporočamo vam, da izberete betonsko različico, saj so zelo povpraševani, vzdržljivi, odporni na visoke obremenitve ter različne vremenske vplive. Želite podrobno svetovanje? Na spletu lahko poiščete podjetja, ki se strokovno spoznajo na polaganje tlakovcev, kot je to npr. podjetje Libela, in jim pošljete povpraševanje.

polaganje tlakovcev

Polaganje tlakovcev po fazah

Za pravilno izvedeno delo vam priporočamo, da tega ne opravljate sami, vendar za to izberete podjetje, ki je strokovno podkovano in ima leta delovnih izkušenj.

Kako torej poteka samo tlakovanje?

Delimo ga na 2 fazi:

  • priprava podlage;
  • fina priprava;

Priprava podlage za polaganje tlakovcev je izredno pomembna faza, ki vam omogoča, da čez čas ne prihaja do izboklin in neravnin na sami podlagi. S pripravo tako zagotovimo primerno nosilnost terena, naklon za pravilno iztekanje deževnice, izkop neustreznega materiala ter nasutje in utrjevanje tamponskega sloja.

Tlakovanje s fino pripravo začnemo s polaganjem taypro folije ter nasipom peska, ki ga uredimo na ustrezno višino in padce. Tako je površina pripravljena in se delo lahko začne. Tlakovce položimo v želenem vzorcu, vendar pazimo, da pustimo drug ob drugem režo za fugirno maso. Ta omogoča, da ob obremenitvi ne pride do trenja in poka posameznega kosa, ter prepreči razrast plevela in trave.

Polaganje tlakovcev se zaključi z utrjevanjem oz. njihovim vtiskanjem v podlago, s pomočjo vibracijske plošče.

Kateri so primerni za vas?

Izbira se prilagodi glede na to, kakšno obremenitev bodo morali nositi. Na voljo so različni materiali, od betona, kamna, opeke, do umetnih mas. Za lažja vozila se lahko uporabi že kamen, ki je debel 6 cm. Za veliko bolj obremenjeno površino, pa priporočamo vsaj 8 cm debeline.

Za individualno ponudbo, izračun in dodatna vprašanja lahko na spletu poiščete podjetje z večletnimi delovnimi izkušnjami in strokovnostjo na področju tlakovanja, kot je to npr. podjetje Libela.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja