urejanje zelenic
Dom in vrt

Popolna oskrba vašega vrta

Za lep in urejen vrt smo naučeni, da je potrebno redno kositi, kar je res, vednar žal pa to ni dovolj. Za resnično popoldno oskrbo vašega vrta je potrebna natančna oskrba, ki poteka neprekinjeno. Košnja trave in urejanje zelenic poteka skozi celo leto za najboljši učinek. Vanj je vloženo veliko truda, znanja ter pravilno in redno vzdrževanje. Tako storitev lahko najdete tudi na spletu, edega izmed ponudnikov lahko najdete tukaj.

košnja trave in urejanje zelenic1

Priprava rastišča

Preden se lotimo prenove našega vrta je potrebno pravilno pripraviti rastišče. Potrebno je izbrati odprt prostor, do katerega bo lahko svetloba ves čas prosto dostopala. Sicer uspevajo tudi v senčnih pogojih, a je temu primerno potrebno izbrati tudi mešanico semen za pravilno rast.

Rastišče je pred posaditvijo potrebno na grobo zravnati, pretlačiti in pograbiti. Za tem je potrebnih dodatnih par centimetrov debele plasti šote, ki se jo z grabljami vmeša v zgornjo povrhnjico prsti. Pri tem se lahko poslužuje tudi uporabe naravnih gnojil kot so vrtni kompost, odrabljen in presajen hmelj ali hlevski gnoj.

Za popolno pripravo pa je pametno in priporočljivo najeti strokovnjaka, kateremu košnja trave in urejanje zelenic nista tuja.

košnja trave in urejanje zelenic

Pravilna košnja trave in urejanje zelenic

Košnja trave in urejanje zelenic je ponavadi najbolj odvisna od geografskih in vremenskih razmer. V toplih razmerah, lahko v začetku pomladi pričnemo prej. Najbolj optimalno stanje je, ko ta doseže višino približno 3-4 cm. Če spomladi storitev opravimo prepozno, se s tem lahko področje močno poškoduje. V poletnih mesecih se ponavadi rast pri večini površin ustavi, zaradi sušnega obdobja. Takrat tudi s košnjo prenehamo, razen v primeru, če se poslužujemo uporabe namakalnega sistema. Načeloma naj bi oskrba potekala vsak teden ali vsakih deset dni.

Ker je pravilna nega vrta zahtevnejša kot bi si mislili, je priporočljiva pomoč strokovnjaka. Cena takega dela je odvisna od ponudnikov in pa vaših zahtev, težavnosti in  prehodnosti ter velikosti vrta. Okvirno ceno lahko preverite na spletu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja