Cestno in gorsko kolo
Šport in prosti čas

Razlika med gorskim in cestnim kolesarstvom

Največja razlika med gorskim in cestnim kolesarjenjem je seveda v kolesu. Gorsko kolo se glede na cestno kolo zelo razlikuje. Če pogledamo gorsko kolo, ki je namenjeno rekreativnim kolesarjem oziroma takšnim, ki se dosti peljejo po brezpotjih je večinoma ta, da ima novejše gorsko kolo vzmetenje prednjega kolesa med tem ko ga cestno kolo nima in pa širina gume.

Cestna kolesa imajo gume zelo ozke in zračnice zelo napolnjene z zrakom medtem, ko gorska kolesa imajo široke gume in manj napolnjene z zrakom. Če pogledamo gorsko in cestno kolo s katerimi potekajo tekmovanja pa je teh razlik še veliko več. Izmed zgoraj že naštetih je potem razlika še v zadnjem vzmetenju, katerega pri gorskih kolesih imajo in pa razlike v pedalih, saj pri cestnih kolesih uporabljajo čevlje s katerimi se lahko čevelj zatakne za pedal, kar se pri gorskem kolesu ne more.

Velika razlika je tudi v opremi, ki jo imajo kolesarji na kolesih. Dirke z gorskimi kolesi se imenujejo »downhill« in je tako, da se tekmovalci spuščajo iz visokih hribov in pač prepotujejo pod do cilja. Pri tej vrsti tekmovanja je tudi ogromno pasti na poti. To so različni skoki, grbine, pesek in še mnogo drugih nevarnosti, ki pretijo na tekmovalca in njegovo gorsko kolo. Zaradi tega je tudi obleka za gorsko kolo toliko drugačna. Zelo se razlikuje že čelada, ki jo pri gorskem kolesarstvu uporabljajo, saj je ta večinoma ista kot na motokros motorju in še veliko drugih ščitnikov, ki jih cestno kolesarstvo ne potrebuje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja