Storitve

Razlike v odkupnih cenah zlata

Se sploh zavedate, da je lahko za odkup zlata cena različna med posameznimi ponudniki kar okoli 30 %, kar pa vsekakor ni zanemarljiva vrednost, ki pa se še posebej veliko pozna v primeru malo višje vrednosti?  To je dejstvo, saj pri nas država v nobenem zakonu ne določa natančnega postopka za določanje vrednosti zlata, še manj pa določa, kolikšen je tisti odstotek, ki ga lahko podjetje zadrži zase.

odkup zlata

Zato vsekakor pred prodajo preverite pri več ponudnikih, koliko bi bila za odkup zlata cena in se šele potem odločite za prodajo  pri najboljšem ponudniku. Razlog, da prihaja do tako velikih razlik v odkupnih cenah, pa je ravno v tem, kakšno čistino določi podjetje. Če gre za zlitino, kar je praviloma nakit, in ima le – ta napisano čistino, potem si lahko že sami okvirno izračunate ceno, toliko da lahko potem tudi sami preverite vrednost, ki vam jo ponudi kupec, obstajajo pa tudi zlitine, ki čistine nimajo napisane in v tem primeru pa mora kupec narediti posebno analizo. In tu potem prihaja do največjih razlik v ceni med posameznimi ponudniki.

Nikakor pa ne mislite, da tudi v primeru, da imate čisto zlato, da bo za odkup zlata cena enaka pri vsakem ponudniku. Lahko imate celo zlate iz good delivery liste, ki ga zagotovo ni treba preverjati, saj je bila njegova čistost že preverjana pri kovnici, pa bo za odkup zlata cena pri različnih podjetjih različna. Ravno zato pri nas Zveza potrošnikov svetuje, da za ponudbo zaprosite vsaj tri različna podjetja in šele potem sprejmete odločitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja