šola za starše1
Storitve

Šola za starše za vse izzive starševstva

Šola za starše odgovarja na vprašanja kot so: zakaj sem tako žalostna, ko moj otrok joka? Zakaj me njegov jok tako močno prizadene, zlasti sredi noči? To je normalno! Bolečino njegovih solz dobesedno čutite v prsih. Vem, vem… Sliši se popolnoma nenavadno, vendar naj vam razložim, zakaj se to dogaja, da boste morda bolje razumeli, kaj se dogaja z vami in vašim otrokom. Vaš otrok joka, ker nekaj potrebuje. Svojo bolečino ali razočaranje sporoča tako, da vas kliče s solzami. Vaši možgani vedo, da nekaj potrebuje, in ko joka, potujejo signali po vašem telesu, ki vam sporočajo, da ste vi vir tolažbe za vašega otroka!šola za starše

Šola za starše uči kaj otrok potrebuje

Zato ste se pognali k njemu in mu obupno poskušali zagotoviti, da se bo počutil bolje. To je zelo močno vgrajen instinkt, ki ga imate kot mame in očetje. To je povsem normalno! Otrokov jok vam pospeši delovanje srca in vas sili, da se tako počutite, da mu lahko pomagate in da ga lahko potolažite! Vendar pa vas šola za starše uči tudi naslednje: ko otrok ponoči joka, pravzaprav ne potrebuje ničesar od vas – njegova plenica ni polna, ni lačen. Želi se le stisniti k vam in se počutiti blizu vas. Ko se vaš malček zbudi sredi noči, od vas potrebuje le to, da ga vzamete v naročje in ga držite do jutra. To je to. Ne želi mleka, ne potrebuje novih plenic, želi si le, da ga držite v naročju in da čuti vašo toploto.

šola za starše2

Šola za starše za razumevanje otrokovih potreb

Otrokov jok ni povezan z vami. Gre za to, da potrebuje tolažbo svojega očeta in mame. Njegova pamet ne more povedati, koliko je ura ali koliko časa je že buden – ve le, da je to edini čas, ko se počuti dovolj varnega, da vam lahko pove, kako žalosten in osamljen se počuti brez vas. Ko vaš otrok ponoči joka, se hitro odzovite. Odpravite se naravnost k otrokovi postelji. Ponudite otroku tolažbo: objemite ga, nežno ga zibajte, če imate čas. Tako bo vedel, da ste ob njem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja