Lepota in zdravje

Ultrazvok vratnih žil odkriva zgodnje spremembe

Ateroskleroza velja za skrito bolezen, ki ima lahko nevarne posledice, zato ultrazvok vratnih žil odkriva pomembne spremembe karotidnih zoženih arterij, ki lahko vodijo do nastanka strdkov in posledično tudi do možgane kapi. Napredovali klinični znaki bolezni se lahko pokažejo čez desetletja, šele ko je arterija, ki vodi v možgane, tako zožena ali zamašena, da pride do prekinitve pretoka krvi.

ultralab

V samoplačniškem diagnostičnem centru Ultralab opravi ultrazvok vratnih žil strokovnjak na tem področju oziroma specialist interne medicine. Na pregled se lahko enostavno in hitro naročite preko spletnega obrazca. Nudijo strokovno obravnavo z izdanim zdravniškim mnenjem in izvidom.

 

Ultrazvok vratnih žil preverja stene karotidnih arterij

Odkrivanje zgodnjih in napredovalnih ateroskleroznih sprememb na stenah arterij v vratu je pomembno zato, ker so karotidne arterije povezane z možgani, zato zamašitev arterij s strdkom onemogoča optimalen pretok krvi in posledično oskrbo možganov s kisikom in potrebnimi hranili. Aterosklerotične spremembe se morajo odkriti zgodaj, zato da se zaustavijo klinični znaki bolezni.

ultrazvok vratnih žil

Specialist interne medicine natančno pregleda spremembe v glavni arteriji v vratu, še posebej na njenem razcepišču, kjer je značilno nenehno vrtinčenje ateromov, zato ultrazvok vratnih žil odkriva okvare na stenah, kjer se vidi, ali obstaja tveganje za trombozo in embolijo oziroma zaporo arterije s strdkom.

 

Ultrazvok vratnih žil je neboleča in varna preiskava

Na splošno velja, da je najboljše zdravljenje ateroskleroze v njenem preprečevanju in preventivi, saj bolezen ne kaže očitnih znakov, dokler svetilne in karotidne arterije niso v skorajda 70 odstotkih zamašene. Hkrati je preventivni ultrazvok vratnih žil pomemben za vse, ki imajo visoko raven holesterola in tlaka ter so prekomerni debeli. Vse to so namreč dejavniki tveganja.

V diagnostičnem centru Ultralab pa poskrbijo, da je ultrazvok vratnih žil za pacienta čim bolj udoben, pri čemer gre za pregled, ki ni boleč in je povsem varen. Pregled traja 30 minut, preiskovanec pa leži na hrbtu. Zdravnik opravi preiskavo s pomočjo sodobnega aparata, ki omogoča tudi merjenje pretoka krvi v žilicah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja