Lepota in zdravje

Zakaj je matcha boljša od kave?

Se tudi za vas dan ne začne brez kave in si brez nje jutra sploh ne predstavljate? Kako pa se počutite po tem, ko jo zaužijete? Na večino ljudi kava deluje precej momentalno, torej se dobro počutijo med tem ko jo pijejo, kakšne pol ure po tem pa njenih učinkov sploh ne občutijo več. Razlog za to je v tem, da kofein deluje na telo tako, da se na hitro sprosti, na hitro dvigne nivo energije, nato pa nivo tudi hitro pade. Dejansko pa nas ta padec bistveno bolj potre, kot si lahko mislimo. Posledica tega pa je, da večina poseže po novi skodelici kave in tako se nekako vsako jutro prebijemo do opoldneva, ko se le prebudimo. Pa vam je tak način všeč? Ne bi raje pogledali, kako na telo deluje matcha in bi jo vsaj enkrat preizkusili? Pa si poglejmo, kaj matcha vsebuje in zakaj je boljša.

Matcha ne vsebuje le kofeina

Že to je prva razlika med kavo in matcho, saj matcha vsebuje še aminokislino L – teanin, ki zanimivo na telo deluje tako, da poskrbi za občutek sproščenosti, ne pa da povzroča stres, ki ga povzroča kava. Hkrati pa poskrbi tudi za to, da se matcha s svojimi učinkovinami sprošča počasi, je odlična proti stresu in celo pomaga do večje koncentracije. Na to temo so narejene celo številne študije, ki prav tako potrjujejo učinkovitost tega čaja in ga priporočajo, saj matcha zaradi kofeina in L-teanina pripomoreta k večji fizični in umski učinkovitosti.

Kaj sploh je matcha?

Matcha je pravzaprav zeleni čaj, ki izvira iz Japonske, vendar pa je poseben prav zaradi posebne sestave in priprave, ki je zelo pomembna, da ima matcha takšno učinkovino in takšen okus, saj je liste potrebno prav posebej obdelati. Prav zaradi tega načina priprave prihaja do tega, da je potrebnih izjemno veliko listov čaja, da pridobimo 100 g prahu, ki se ga uporabi za pripravo čaja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja