olje za les
Dom in vrt

Zakaj olje za les ni najboljša zaščita

Les je od nekdaj ena najbolj pomembnih surovin na svetu, poleg njegove vloge enega ključnih energentov pa ga pogosto uporabljajo tudi v gradbeništvu. Pri uporabi lesa v gradnji, je pomembno, da ga, predvsem tistega, ki je izpostavljen zunanjim vremenskim vplivom, primerno zaščitimo. Včasih je veljalo, da je najboljša zaščita zanj olje za les, pa je temu res tako?  Pri podjetju Silvaprodukt, ki se ukvarja s prodajo in proizvodnjo sredstev za zaščito materialov, pravijo, da ne. Več o tem na https://www.silvaprodukt.si/olje-za-les.

Ko les premažemo z oljem, se slednje vanj ne veže, posledično se zato sčasoma popolnoma izpere. Olje za les tako ob površinskem nanosu ne more dolgoročno zaščititi lesa pred trohnenjem in ostalimi škodljivci, njegovo izpiranje povzroča madeže na površini lesa in onesnažuje okolje. Površine tudi potemni, zaradi česar se les na vročem soncu veliko bolj segreje in posledično začne pokati. Les premazan z oljem tako ne bo preživel bistveno dlje, kot povsem nezaščiten les.

zaščita za zunanje površine

Edino olje za les, ki deluje, tudi škoduje

Ali to pomeni, da nobeno olje ne deluje pri zaščiti lesa? Ne. Edino olje za les, ki deluje in les dolgoročno zaščiti pred zunanjimi dejavniki, je kreozotno olje, ki ga uporabljajo pri zaščiti železniških pragov. Pragove z njim pod visokim tlakom povsem prepojijo in s tem poskrbijo za globinsko zaščito. Njegova slaba stran je, da ga je nemogoče kupiti v običajnih trgovinah, ogroža zdravje ljudi in je naravi škodljivo, zato je njegova uporaba v poseljenih okoljih prepovedana.

olje za les1.1

Vosek naravnega izvora – najboljši prijatelj lesa

Kaj torej lahko naredimo, da dolgoročno zaščitimo les, s tem pa ne škodujemo svojemu zdravju in naravi? Pri podjetju SIlvaprodukt, priporočajo uporabo voska Silvacera®. Njegove prednosti? Trajno se veže na les, kar pomeni, da ga ni moč izprati, je tudi povsem naraven in ne škoduje ljudem in naravi. Poleg tega po nanosu na lesu ne pušča temnih madežev, les pa zaščiti tudi pred vpijanjem vode in s tem močno zmanjša morebitno nastajanje razpok.

silvanolin olje

Še vedno verjamete, da je olje za les najboljša rešitev?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja